Konsten att sätta upp tjänster i Azure utan att det kostar skjortan – upplösningen

Minns ni hur Niklas klantade sig för att ni skulle slippa? Här hans kommer facit på hur man bör göra.

Efter lite petande i konfigurationen när man sätter upp maskinen så hittar jag att det går att justera datadiskarna. Det går inte att helt bli av med dem och peka på C: men det går att trixa en del. Först så måste jag bara nämna att placeringen av de inställningarna är oerhört märkligt. Man kikar ju omedelbart under fliken ”Diskar” för att försöka åtgärda detta. Men…

Under den fliken kan man bara justera systemdiskens dignitet. Skumt. Men så blippade jag mig fram genom skogen av parametrar och hittade under fliken ”Port” (självklart…) en ruta som informerar om datadiskarnas uppsättning. Spännande! Klickar man då på länken ”Ändra konfiguration” så hittar man lite go’saker.

Det första man inser när man börjar stöka runt här är att data, log och tempdb INTE kan ligga på C:, det krävs en speciell datadisk för detta. Så vi kommer inte helt ifrån att betala för en extra disk.

Vi kan inte heller ändra typen av disk för datadisken. Här hade man ju hoppats att man kunde lämpa över det på en ”Standard SSD” precis som systemdisken, men icke sa, vem? Jo, icke sa: Nicke!

Det som är lite glädjande i det här är att vi kan i alla fall välja att lägga log och tempdb på samma disk som data, så slipper vi ha två dyra extradiskar på vår utvecklingsmaskin. Vi kan också dra ner storleken på datadisken rejält, vi kommer aldrig behöva 1TB disk här vi kan lätt dra ner den till 256GB, kanske till och med 128.

Så nu har vi, istället för två stycken datadiskar per 1024GB, en disk per 128GB. Frågan är om det räcker? Ja, värt att testa säger jag.

Vad gäller kostnaden för det här så är det lite osäkert att sia om. Man skulle ju kunna göra någon slags överslag och säga att det blir i runda slängar en tjugondel av diskutrymmet så kanske en tjugondel av priset men frågan är om det är så enkelt….

Jag tenderar nog att sätta upp en tom Windows Server eller Windows 10 och installera SQL 2019 Developer Edition på den själv. Känns som att det innebär minst överraskningar. Lite mer jobb att sätta upp allting manuellt, men då har man bäst kontroll. Och för en utvecklingsmaskin tror jag att en 128GB disk räcker. Det är egentligen ganska mycket data.