Konsten att sätta upp tjänster i Azure utan att det kostar skjortan

Vår integrationsexpert Niklas Häggström ger konkreta tips för dig som funderar på att sätta upp en virtuell server i Azure

Tänkte bara ge ett litet exempel på vad som kan hända om man inte tänker efter när man sätter upp tjänster i Azure. För någon vecka sedan satte jag upp en virtuell server i Azure för BizTalk 2020-utveckling. Jag kollade noga på prisalternativ för plattformen och valde en SQL 2019 Developer-image ”Standard B2ms” (2 vcpu 8 gig minne). Lagom kräm och skulle utan problem få plats inom budgeten för mina ”gratis Azure-pengar”. Jag satte upp den och installerade Visual Studio 2019 och BizTalk 2020. Nemas problemas. Jag ställde in maskinen att stänga ner sig automatiskt kl 19:00 varje kväll för att även på så sätt ytterligare pressa ner kostnaderna. I morse skulle jag så kika in för att kolla upp lite information inför ett kommande möte. Slut på pengar. Mina tjänster är nedstängda till nästa period. Hur är det möjligt?

För att ta reda på vad som hänt så kollar jag in i Azures ”kostnadsanalysator” (bra verktyg, för övrigt) och ser att min vm har kostat i runda slängar 20 bagis. Men vad i hela Hudiksvall?! Hur kan jag då bränt hela månadspengen? Jo, minsann, längre upp i listan ligger två andra poster på över 400 pix stycket. Nämligen: två datadiskar i samma resursgrupp som min virtuella server. Jojagtackarjag!

Här har vi alltså två diskar som tillsammans kostat 850 kronor på elva dagar. Två diskar jag inte ens själv visste att jag hyrt. Vid närmare inspektion visar det sig att förutom 127 GB systemdisk, så har maskinen jag satte upp två stycken 1TB Premium SSD diskar anslutna. Fint ska det vara, minsann!

Gissningsvis hakar Microsoft på dessa på grund av att jag sätter upp en SQL server som bas och att det är någon slags best practice för att databaser ska vara effektiva och säkra. Dock är detta en server för utvecklingsändamål så jag kunde nog inte bry mig mindre om detta i just det här fallet. Jag är också helt övertygad om att jag hade kunnat välja det här när jag satte upp servern om jag vetat att det skulle vara en ytterligare kostnad. Jag trodde ju i min enfald att den beräknade kostnaden skulle gälla hela kalaset, men tydligen inte. Tydligen är det bara systemdisken som ingår. Jag borde vetat bättre, my bad.

Det här kan vara bra att veta. Visserligen dras inga pengar från något kort utan att man godkänt det men för att kunna fortsätta arbeta nu så blir man ju tvungen att hosta upp en slant. Jag har också tur, jag har inte hunnit börja arbeta i maskinen än så jag kan helt enkelt bara radera maskinen och sätta upp en ny, denna gång med lite mer genomtänkta disk-optioner. Det enda det kostar är omaket att installera om BizTalk och Visual Studio. Så som sagt, kolla noga igenom alla val som ni kan göra när ni sätter upp en virtuell server i Azure och fundera på vad ni behöver, även om det bara är en utvecklingsserver ni ska sätta upp.

Fortsättning följer…