Nyheter och nätverkande på Integrate 2019

Integrate är troligen världens största konferens inom Microsoft Integration, i år med 500 deltagare, varav knappt 100 svenska deltagare. Övriga besökare är utspridda från övriga länder i Europa, främst Tyskland, Holland, Frankrike och England. Konferensen anordnas av Microsoft tillsammans med partnerföretaget Biztalk360 som tillsammans skapar innehåll och arrangerar agenda och logistik.

Att landa i Londons business-kvarter vid 8-tiden en söndag är inte så upphetsande. Vi fick gå ganska långt innan vi hittade en restaurang som faktiskt inte hade stängt köket. Men till slut hittade vi en italienare och fyllde på med kolhydrater i form av pizza och pasta inför konferensdagarna.

Tonvikten på årets konferens var integration och främst Microsofts erbjudande inom detta i molnet, iPaaS (Integration Platform as a Service) vilket består av Logic Apps, Azure Functions, Event Grid och Service Bus. Även BizTalk Server förekom i många sessioner och diskussioner.

Mjukvarukraft representerade mässan med 3 st vassa integratörer. Mjukvarukraft är även partner med arrangören Biztalk360 vilket gjorde att vi blev medbjudna på partnermiddagen den andra kvällen. En högljudd tillställning där vi bekantade oss med flera tyskar, engelsmän och irländare. En lyckad kväll.

Som vanligt fokuserar Microsoft på allt nytt och flashigt, alltså alla möjliga olika Azure-komponenter och hur man använder dem. Men det stämde kanske inte helt med deltagarna som jublade allra mest när BizTalk 2020 presenterades. Lansering är planerad till Q4 2019. 60-70% av deltagarna jobbar fortfarande med BizTalk även om många naturligtvis har börjat använda Azure-integrationskomponenterna.

Förutom lanseringen av Biztalk 2020 lanserades även dessa komponenter som är mycket välkomna:

  • Ny version av Api Management portal med mycket stora möjligheter till customisering av layout och funktion
  • Möjligheter att använda inline code i Logic Apps
  • Nya version av ISE (Integration Service Environment) med utökat stöd för stora volymer och fler användningsfall

Många sessioner var tekniktunga och gick verkligen ner på djupet hur det fungerar och vad man kan göra och alla blev sugna på att omedelbart börja labba och testa med alla nya prylar och tekniker.

Det blev mycket nätverkande och flera företag uttryckte önskemål att vi borde göra något ihop. Vem vet om det är möjligt, men det känns i alla fall väldigt uppmuntrande.

Axel Johard, Magnus Berglund och Johan Bouvin