Jenny Borgström

Spaningar

Nyheter och nätverkande på Integrate 2019

Integrate är troligen världens största konferens inom Microsoft Integration, i år med 500 deltagare, varav knappt 100 svenska deltagare. Övriga besökare är utspridda från övriga länder i Europa, främst Tyskland, Holland, Frankrike och England. Konferensen anordnas av Microsoft tillsammans med partnerföretaget Biztalk360 som tillsammans skapar innehåll och arrangerar agenda och logistik.

Att landa i Londons business-kvarter vid 8-tiden en söndag är inte så upphetsande. Vi fick gå ganska långt innan vi hittade en restaurang som faktiskt inte hade stängt köket. Men till slut hittade vi en italienare och fyllde på med kolhydrater i form av pizza och pasta inför konferensdagarna.

Tonvikten på årets konferens var integration och främst Microsofts erbjudande inom detta i molnet, iPaaS (Integration Platform as a Service) vilket består av Logic Apps, Azure Functions, Event Grid och Service Bus. Även BizTalk Server förekom i många sessioner och diskussioner.

Mjukvarukraft representerade mässan med 3 st vassa integratörer. Mjukvarukraft är även partner med arrangören Biztalk360 vilket gjorde att vi blev medbjudna på partnermiddagen den andra kvällen. En högljudd tillställning där vi bekantade oss med flera tyskar, engelsmän och irländare. En lyckad kväll.

Som vanligt fokuserar Microsoft på allt nytt och flashigt, alltså alla möjliga olika Azure-komponenter och hur man använder dem. Men det stämde kanske inte helt med deltagarna som jublade allra mest när BizTalk 2020 presenterades. Lansering är planerad till Q4 2019. 60-70% av deltagarna jobbar fortfarande med BizTalk även om många naturligtvis har börjat använda Azure-integrationskomponenterna.

Förutom lanseringen av Biztalk 2020 lanserades även dessa komponenter som är mycket välkomna:

  • Ny version av Api Management portal med mycket stora möjligheter till customisering av layout och funktion
  • Möjligheter att använda inline code i Logic Apps
  • Nya version av ISE (Integration Service Environment) med utökat stöd för stora volymer och fler användningsfall

Många sessioner var tekniktunga och gick verkligen ner på djupet hur det fungerar och vad man kan göra och alla blev sugna på att omedelbart börja labba och testa med alla nya prylar och tekniker.

Det blev mycket nätverkande och flera företag uttryckte önskemål att vi borde göra något ihop. Vem vet om det är möjligt, men det känns i alla fall väldigt uppmuntrande.

Axel Johard, Magnus Berglund och Johan Bouvin

En Colossalt lyckad konferens

När Mjukvarukraft konfererar så konfererar vi ordentligt!

I början av maj styrde hela personalen kosan söderut, långt förbi de blommande rapsfälten i Skåne och alperna i hjärtat av Europa. Vi checkade in ett stenkast från Colosseum, i ett soligt och alldeles lagom varmt Rom.

Under några dagars intensivt konfererande gick vi igenom kunduppdrag, uppdaterades i nya tekniker som SignalR och Kubernetes samt finslipade våra färdigheter att skriva konsultprofiler. Men kanske viktigast av allt var årets teambuilding där vi lagvis skulle ta oss runt till Roms största sevärdheter och ta så kluriga foton som möjligt. Extrapoäng utdelades om man fick med andra lags medlemmar på fotot, eller varit extra rolig. Stor vikt lades också på att äta gott tillsammans på kvällarna: det italienska köket var så klart en del av charmen med resan. Check på prosecco, pasta, caprese, gelato och mycket annat gott.

Eftersom de flesta av oss jobbar ute hos kund – och alltså sällan ses – är teambuilding och middagar, när vi får möjlighet att träffas under längre tid, något som prioriteras högt av planeringskommittén och uppskattas av oss alla.

Annika Bouvin

Fler till Mjukvarukraft – vi behöver dej!

Det låter kanske självgott och lätt skrytsamt. Men. Det ÄR ändå så att behovet av robusta och väl fungerande integrationslösningar fortsätter att öka. Den rätt självklara orsaken är bl a att allt fler system, applikationer och lösningar (i Molnet och ”på jorden”) behöver kopplas ihop för att ge rätt stöd åt processer och digitaliseringsansträngningar. Utan väl fungerande informationsflöden blir det svårt, för att inte säga nästintill omöjligt, att få till effektiviseringar och smarta automatiseringar.

Läs mer här

Mjukvarukraft Integrationsseminarium 12 april – presentationer

Fredagen 12 april genomförde vi ett frukostseminarium på temat ”Integration – idag och i framtiden”. Presentationerna från seminariet hittar du här.

(Klicka på respektive länk ovan för att ladda en .PDF-presentation)

Stort tack för er medverkan. Tveka inte att kontakta oss för mer information och möten.

– Anders Kingstedt, VD, Mjukvarukraft (070-2720304)

 

Påsken är här! (nästan)

På Mjukvarukrafts kontor pågår ett ganska frenetiskt arbete med att fördela införskaffat påskgodis i de påskägg som ska distribueras ut till våra härliga kunder innan påsk. Påskgodis är kanske inte en företeelse som är helt i linje med vår hälsopolicy. Men väldigt uppskattad! Tack vare främst Annika och Jenny så exekveras fördelning av aktuell godis i respektive kund-ägg blixtsnabbt, lika snabbt som vi utvecklar och installera de lösningar som våra kunder efterfrågar (förstås).

Glad Påsk önskar vi på Mjukvarukraft (så här lite i förväg)

Seminarium 12 april: Integration idag och i framtiden

Integrationens betydelse för en framgångsrik digitaliseringsresa

Välkommen till vårt frukostseminarium 12 april 08.00-10.30 på Central Hotel, Vasagatan 38 (Stockholm). Vi bjuder på frukost från kl 08.00.

Anmälan sker senast 10 april – OBS! Begränsat antal platser. Deltagandet är kostnadsfritt, men vi tar ut en no-show-avgift på 300:- om du uteblir utan att meddela.

Klicka här för att komma till anmälningsformuläret »

Seminariet passar dig som är beslutsfattare i ledningsroll, ansvarig för digitalisering, IT-ansvarig eller verksamhetsarkitekt.

Välkomna!

Anders Kingstedt, VD Mjukvarukraft

Program:

  • Välkomna – Integration som Tjänst, framtidens sätt att säkra en bra integrationsförmåga – Anders Kingstedt, VD, Mjukvarukraft
  • Digitalisering ökar kraven på integrationsområdet – Freddie Rinderud, Radar Group
  • A new integration paradigm – GHOST – Stefan Wernmo, Ghost Labs
  • Monitoring & Management of BizTalk Server & Azure Integration Entities for the 21st Century – Duncan Barker, BizTalk360

Läs mer om programmet och talarna på nedan!

Läs mer här

Från Ledningssystem till säkra applikationer

I samband med Mjukvarukrafts månadsmöte för mars genomförde säkerhetsexperten Björn Bengtsson, 2bSec, en föreläsning på temat ”Från Ledningssystem till säkra applikationer”. Bakgrunden är självklar: fokus på säkerhet rent allmänt och informationssäkerhet i synnerhet är idag något som krävs av alla verksamheter, inte minst IT-företag som Mjukvarukraft. Hotbilden består bl.a. av ständiga intrångsförsök för alla som är anslutna till internet där motiven är att komma åt information, använda resurser för illegala ändamål, tjäna pengar genom ”ransomware” och allmän skadegörelse.

Läs mer här

Svenska moln-center snabbar upp övergången till molnet

Under året har vi kunnat läsa om att de amerikanska IT-jättarna fortsätter att etablera sig i Sverige. Först ut var Facebook som etablerat en stor anläggning utanför Luleå. Facebooks datacenter ska byggas ut och blir en av de största som Facebook har i världen. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/facebook-gor-storsatsning-i-lulea

Nyligen blev Amazons datacenter, som ska betjäna Amazon moln ”AWS”, färdigställda i Eskilstuna, Västerås och Katerinholm klara. https://computersweden.idg.se/2.2683/1.711887/amazon-web-services-svenska-serverhallar

Och i december släpptes nyheten att Microsoft har köpt mark utanför Sandviken och Gävle. Även om Microsoft t v valt att inte berätta vad man ska använda marken till så är det nog inte helt vågat att spekulera i att köpet handlar om kommande datacenter-etablering. https://computersweden.idg.se/2.2683/1.711852/microsoft-norrland

Läs mer här